התכנון המודרניסטי, לה קורבוזייה ופרנק לוייד רייט

A Contemporary City from The City of Tomorrow and its Planning (1929), Le Corbusier                   שם המאמר:     
הפרסונה:
לה קורבוזיה הוא התנועה המודרנית באדריכלות ותכנון. אדריכל, מעצב, צייר, מתכנן ערים ופילוסוף שהגה ויישם את עידן ה'מכונה' באדריכלות. האישיות המיוחדת של האדריכל השוויצרי הביאה אותו להיות איש הרוח המרכזי בתנועה המודרנית. במקביל להצגת רעיונות חדשניים באדריכלות כגון 'יחידת המגורים' והמודולר הציג גם את תפיסתו החדשנית (רדיקלית) בנושא תכנון ערים, הצעתו השפיע על התכנון בכל העולם במשך שנים, הוא אישית שימש כיועץ מתכנן במספר ערים מודרניות שהוקמו ברחבי העולם ( ברזיליה, צאנדיגר וכו')
לה קורבזייה נמצא מת לאחר שיצא לשחות בים, משנתו בתחום האדריכלות ותכנון ערים הופצה באופן עולמי וללא ספק הוא האדריכל המשפיע ביותר במאה העשרים.
העניין:
חדשנתו של קורבוזייה באדריכלות היתה צריכה פלטפומה עירוניות למימושה. ערי אירופה באותן השנים היו ערים היסטוריות, מזוהמות, עם תנאי מחייה ירודים וכמות גדולה של פשיעה, במצב זה הן לא התאימו לעידן המודרני שקידש חיי נוחות בדגש על שימוש בטכנולוגיה, אסטתיקה והגיינה. הרעיון של קורבוזייה למצב זה היה להכיל חוקים ועקרונות לעיר המודרנית, עיר המחר.
העיסוק בסטטיסטיקה של העיר היה נושא עיקרי בתכנוננה, החל בחישוב הצפיפויות, יחס תושבים לשטחים פתוחים וכן רוחבי כבישים ונפחי תנועה. העיר נבחנת בצפיפות שהיא מציעה לעומת העיר קיימת (לדוגמא פריז) כדי להראות לאן ניתן להגיע בהקמת העיר החדשה.
העיר מותאמת למעמדות השונים דבר שמראה כיצד חי האדם המחונך של העיר החדשה. בחזון ישנו פירוט של האנשים שמשתמשים בעיר, האנשים שגרים ועובדים בעיר, יוממים המגיעים מהפרברים לעבוד בתעשיה ואנשי העיר המוצאים מרגוע בערי הגנים הסובבות.
המאמר מתכלל את רעיון העיר לשלושה מליון תושבים  החיים ביעילות, נוחות ואיכות, בשנים בהם נכתב המאמר חיו בפריז קרוב ל 3 מיליון איש אך איכות חייהם לא היתה כפי שניסה לתאר קורבוזייה.
העיר:
הגריד החדשני מסדר את תצורת העיר, העמדתו מחושבת לפי עקרונות מערכת הדרכים ומפלסיה כאשר בגריד שנוצר נטועים גורדי שחקים בני 60 קומות עשויים פלדה וזכוכית.
מרכז העיר הינו שער הכניסה התחבורתי המתואר בעזרת מכלול תחנה מרכזית המשלבת תנועה תת קרקעית, קרקעית ואווירית, התחנה ממוקמת במקום הטבעי לה - מרכז העיר. התחבורה היא הפתרון לעיר וככזו, מתואר 'מסדרון הרחוב' המכיל את מערך התחבורה על כל רובדיו, הרכבת ותחנותיה, מערך הדרכים על שלל שכבותיו המשרת משאיות, רכב פרטי, תנועה חוצה ותנועה עירונית.
'הרחוב' הוא שטח פתוח בו נטועים גורדי שחקים שבמסדם נמצאים שימושי מסחר כגון חניות יוקרה, בתי קפה ומסעדות, אלו משרתים את התושבים מהמעמד הגבוה הגרים במבנים אלו. לצד מבנים אלו נטועים גם הם בפארקים מבני הציבור המשרתים את תושבי העיר.
העיר המוצעת מקדשת את הגיאומטריה באופן העירוני והן באופן האדריכלי, הסטנדרטיזציה של הבניה המביאה לניצול מקסמלי של המרחב. לשיטתו של קורבוזייה על האדריכל השואב השראה מין הטבע ומאתרים לא רגולרים לזנוח את שיטתו ולתכנן את הבנייה התעשייתית שתביא לתכנון בעל סדר, יעילות וחיסכון בכסף רב.

המבט והחוויה העירוניים נבחנים תוך כדי תנועה ברכב או הגעה לעיר במטוס, בקצב הנסיעה/טיסה אנו נחשפים לגורדי השחקים, מבני הציבור והפארקים המנצחים את חדשנות העיר.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה